Marshall Ganz, professor de Harvard Kennedy School a la Jornada de Política Dialògica

Marshall Ganz:Cuando se encuentra la esperanza con la crítica y la voluntad se convierte en acción efectiva en una organización comunitaria se produce la transformación (…) No es fruto de una sola persona o de un solo partido”


La Dra. Marta Soler, directora de CREA, va presentar la conferència de Marshall Ganz. L’autor, professor de la Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard va realitzar la conferència Leading change: reconnecting people and policies dins la Jornada Dialogic Politics. Making effective democracy, el passat 4 de juliol a la Casa del Mar a Barcelona. La jornada ha estat organitzada pel CREA-UB en el marc del projecte de recerca INCLUD-ED del 6è Programa Marc de Recerca Europea i amb la col·laboració de la Fundació Jesús Gómez.

Era la primera vegada que Ganz estava a Catalunya i presentava en el nostre país una manera de fer política per i amb la ciutadania. Aquest plantejament el va portar a aconseguir un triomf amb la campanya Obama que fa ver possible que un afroamericà arribés a ser President dels Estats Units. Marshall Ganz va exposar les claus de l’organització política i social que va mobilitzar milions de persones en aquesta campanya. Ganz va adquirir un profund coneixement de l’organització social i política dedicant-se intensament al moviment dels drets civils nord-americà de la mà de Martin Luther King i de César Chávez i que el va portar a ser professor de Harvard. La seva presència ens ha ofert una oportunitat idònia per compartir amb ell idees i reflexions científiques que contribueixin a una millora del nostre país en un moment clau en què es necessita amb urgència una política que inclogui una ciutadania cada vegada més crítica i participativa.

A la jornada també es va dur a terme la taula rodona Política i ciutadania: Contribucions des de la recerca. Aquest espai va comptar amb les intervencions de la Dra. Teresa Sordé, professora de sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona que va treballar amb Ganz durant el període de realització del seu doctorat a Harvard, i amb el Catedràtic Joan Subirats del Dept. de Ciència Política i Dret Públic de la mateixa universitat. Teresa Sordé va presentar el concepte de política dialògica, destacant la importància de les ciències socials en l’aportació d’evidències contrastades científicament en l’anàlisi de la relació entre ciutadania i política, superant ocurrències i identificant actuacions d’èxit que porten a la transformació social. Joan Subirats va portar a debat la necessitat d’un anàlisi que inclogui el paper de les xarxes socials en una nova manera de fer política que s’ha fet palès en moviments com el 15-M i les revoltes àrabs.

Per finalitzar la jornada, la taula rodona Política i ciutadania: reflexions des de la pràctica, moderada per la Dra. Lídia Puigvert professora de sociologia de la Universitat de Barcelona, va comptar amb la participació dels Diputats del Parlament de Catalunya Josep Maria Llop (CIU), Jaume Collboni (PSC), Pedro Chumilla (PPC) i Oriol Amorós (ERC), i del President del grup municipal d’ICV-EUIA de l’Ajuntament de Barcelona. Un punt de coincidència entre les reflexions que van aportar els representants politics és la necessitat de crear més vies de diàleg amb la ciutadania.

Comments are closed.

Passeig de la Vall d'Hebron, 171. 08035 Barcelona
Telf. 00 34 93 403 51 64 crea@ub.edu